compostWat is compost?

Het is een relatief eenvoudige wijze om organische plantenresten om te zetten in plantenvoeding in de vorm van compost. Op een composthoop kunnen plantaardige resten bijeen worden gebracht, zoals grasmaaisel, fruitschillen, bladeren en bijvoorbeeld snoeihout. Door het werk van micro-organismen worden deze plantenresten vervolgens omgezet tot een donkerbruin tot zwart, kruimelig product dat bijna tot humus is afgebroken. Composteren kan erg nuttig zijn om uw tuin mee te voeden. Het komt ook voor in de natuur (in bijvoorbeeld bossen) wanneer bladeren, twijgjes en dode planten en dieren omgezet worden in donkerbruine bosgrond. Deze geur van bosgrond kenmerkt compost dan ook.

Compost als voeding

Compost als voedingsbron voor uw tuin. Compostering is een uitstekende voedingsbron voor graszoden, omdat het de bodemstructuur verbetert door voedingsstoffen en organische materiaal aan de bodem toe te voegen. Hierdoor wordt het gebruikt in vele toepassingen zoals voor particuliere tuinen, maar ook in de land- en tuinbouw. Hierbij wordt compost met name met de bovenste grondlaag vermengd of over de bodemlaag van de bodem gestrooid. Dit humusproduct bevat organismen en gemineraliseerde elementen die voedingsstoffen bevatten voor planten. Daarbij is compost 100% natuurlijk, waardoor het bij een verantwoorde omgang met het milieu hoort.

Compost organische stoffen

Compost inbrengen: aanleg van gazon een uitgelezen mogelijkheid. Wanneer u besluit om een nieuw gazon aan te leggen, kan dit een uitgelezen mogelijkheid zijn om uw grond te verrijken met een humusbron (zoals compost). Door compost in de bovenlaag van de grond te harken, verbetert u de bodemstructuur en brengt u organische voedingsstoffen in. Hierdoor zullen de graszoden in uw gazon beter groeien omdat deze meer voedingsstoffen uit de grond kunnen onttrekken. Wanneer u de ruimte heeft om een composthoop aan te maken, kan dit daarom erg nuttig zijn.

Compost extra meststof

Meststoffen: goede aanvulling op compostering. Wanneer u graag een beter inzicht wilt hebben in de bodemgesteldheid van uw (aan te leggen) gazon, dan kunt u vrijblijvend en gratis een grondmonster voor analyse naar Topgazon sturen. Op basis van deze analyse kunt u bepalen of het naast compost ook goed is om meststoffen in uw grond in te brengen. Kijk op de Topgazon graszoden shop voor de mogelijkheden.