De grassoorten van Topgazon

Kwaliteitsgras in een gezonde samenstelling

Benieuwd welke grassoorten Topgazon gebruikt om zijn graszoden zo te laten stralen? We leggen je graag uit hoe onze graszoden samengesteld worden. Welke grassoorten zitten erin, en hoe kun je deze grassoorten herkennen? Wij helpen je graag. Zo weet je precies welke grassoorten je straks in jouw tuin terugvindt!

Direct gras bestellen

Welke grassoorten bevatten onze graszoden?

Om een sterke, groene graszode te kweken, maken we bij Topgazon gebruik van een mengeling van drie verschillende grassoorten die veel in Nederland voorkomen. Alle drie deze grassoorten staan bekend om hun uitstekende kwaliteiten als gazongras. Het gaat om de volgende drie grassoorten:

Het graszaadmengsel wordt samengesteld uit ongeveer drie gelijke delen van de verschillende grassoorten. Zo zorgen we dat de drie grassoorten elkaar versterken en je een mooi gemêleerde grasmat krijgt!

Waarom kiezen voor een mengeling van grassoorten?

Iedere grassoort heeft zijn sterke kanten, maar ook zijn nadelen. Door een mengeling van grassoorten te gebruiken, worden alle nadelen van een bepaalde grassoort opgevangen en ondersteund door de andere grassoorten in de mix. Waar Engels raaigras bijvoorbeeld snel groeit, veel onderhoud nodig heeft en tegelijkertijd gevoelig is voor droogte en schaduw, zijn veldbeemdgras en roodzwenkgras weer langzame groeiers die minder onderhoud toekunnen en goed tegen droogte kunnen.

Zo vullen de grassoorten elkaar dus onder verschillende omstandigheden perfect aan! De combinatie zorgt voor een prachtige, volle grasmat.

De functie van de verschillende grassoorten

Iedere grassoort in onze mix draagt op zijn eigen manier bij aan de volheid van de uiteindelijke grasmat. Zo zorgt het Engels raaigras voor de pollen en komt deze soort het eerst op: deze soort geeft de grasmat body. Het veldbeemdgras zorgt als het ware voor het betonnet: het wortelt zich fijn en oppervlakkig en zorgt hierdoor voor stevigheid. Tenslotte zorgt roodzwenkgras voor de volheid van het gras.

grassoorten herkennen

Welke grassoort krijgt de overhand in mijn graszode?

Naarmate de grassoorten in je tuin gaan wortelen en settelen, verandert de samenstelling van je graszode. Zo kan er één grassoort meer op de voorgrond gaan treden. Welke grassoorten op de voorgrond treden, is afhankelijk van de manier waarop je je gazon gebruikt. Wat kan je op termijn gaan merken?

  • Bij veel belopen en intensief gebruikte grasmat komen met name Engels raaigras en veldbeemdgras vaak op de voorgrond.
  • Op schaduwplekken zal roodzwenkgras de overhand krijgen in je gazon.

Welke grassoort er ook gaat overheersen: je kiest altijd voor een groene grasmat die perfect past bij jouw bodem en jouw groeiomstandigheden. Onze samenstelling grassen biedt al jaren de mooiste resultaten: daarom wijken wij voorlopig niet af van deze beproefde formule!

Kwaliteiten verschillende grassoorten in ons mengsel

Welke kenmerken hebben de verschillende grassoorten die we gebruiken voor onze graszoden? Door je meer uit te leggen over deze grassoorten, zul je beter begrijpen waarom we juist deze grassoort hebben geselecteerd voor onze graszaadmix.

Engels raaigras

Engels raaigras groeit snel en moet je dus ook regelmatig maaien. Om zijn kwaliteit te behouden heeft het wel regelmatig extra vocht en bemesting nodig. Het is grof van textuur, herstelt gemakkelijk en is daarmee goed bestendig tegen betreden; het kan echter minder goed tegen schaduw.

Te herkennen aan de rode aanzet van de wortel. Het blad is gevouwen en geribd, en voelt ruw aan aan de voorkant en glad aan de achterkant.

veldbeemdgras

Veldbeemdgras

Veldbeemdgras groeit relatief langzaam, maar áls het eenmaal een grasplant gevormd heeft gaat het ook jarenlang mee. Dankzij de sterke, fijn vertakte wortels geeft het stevigheid aan je grasmat en kun je er prima veelvuldig op staan en spelen. Een ander voordeel aan veldbeemdgras is dat het droge periodes ook goed doorstaat.

Veldbeemdgras herken je aan het v-vormige kapje aan de top van het blad, en de twee lichte lijnen die langs de hoofdnerf omhoog lopen. Het heeft een gevouwen, ongeribd blad.

roodzwenkgras

Roodzwenkgras

Roodzwenkgras staat bekend om zijn fijne structuur en vult je grasmat prachtig op. Het groeit langzaam, maar gaat daarna vele jaren mee. Roodzwenkgras kan daarnaast kort gemaaid worden en is ook prima bestand tegen schaduw.

Roodzwenkgras herken je aan het smalle, bijna naaldvormige blad. Het is vaak wat donkerder van kleur en heeft een gevouwen en geribd blad.

Welke graszoden moet ik bestellen?

Al onze graszoden zijn samengesteld uit hetzelfde grasmengsel. Alleen de tijd die het gras krijgt om uit te groeien en de manier van verzorgen verschilt per type graszode. Zo kun je altijd een graszode bestellen die bij jouw gebruik en bij jouw budget past!

engels raaigras

Speelgazon graszoden

veldbeemdgras

Premium graszoden

Natuurlijke graszoden

Hulp nodig bij het kiezen?

Kom je er toch niet helemaal uit, en wil je graag meer informatie over de verschillende soorten graszoden die wij aanbieden? Lees meer over het verschil tussen onze graszoden of neem contact met ons op. Eén van onze medewerkers staat je dan graag te woord, en denkt met je mee over de graszoden die het beste bij jou passen!

Neem contact op