Paddenstoelen zijn meestal niet schadelijk voor uw gazon. Toch wordt je er misschien niet vrolijk van als deze parapluutjes in je tuin tevoorschijn komen. Hoe ontstaan deze paddenstoelen eigenlijk? Wat kan je er aan doen om ze te voorkomen en als je ze al hebt, hoe kom je er dan vanaf? We leggen alles uit in deze blog.

Hoe ontstaan paddenstoelen?

Paddenstoelen zijn schimmels die van vochtig, maar niet al te warm weer houden. Vandaar dat we vooral paddenstoelen zien in de herfst. Ze ontstaan op een voedzame bodem en kunnen razendsnel “voortplanten” door hun sporen te gebruiken. Deze sporen bevinden zich dan in de grond en zodra er genoeg vocht aanwezig is, ontstaan de paddenstoelen boven de grond. Paddenstoelen bestaan namelijk voor 80 tot 90% uit water!

Paddenstoelen voorkomen

Omdat paddenstoelen van een vochtige voedingsbodem houden is het belangrijk om oude blaadjes, hout- en grasresten niet te lang op uw gazon te laten liggen. Houd het gras luchtig, zodat het gras niet te vochtig wordt en er zo weinig mogelijk voeding voor de schimmels te vinden is. Ofwel: met regelmaat het gras maaien, afval opvangen of -haren én het gazon beluchten.

Houd hier ook rekening mee wanneer je nieuwe graszoden gaat aanleggen. Is de grond waar de zoden op uitgerold worden schoon? Liggen er geen oude stukken hout, blaadjes of andere plantenresten?

Wij houden onze kweekvelden goed schoon en zorgen voor perfecte omstandigheden om de groei van paddenstoelen tegen te gaan. Zo weet je in ieder geval zeker dat de graszoden die je bij ons afneemt geen verhoogd risico op paddenstoelen vormen.

paddenstoelen in gazon

Paddenstoelen bestrijden

Paddenstoelen komen in verschillende soorten voor op graszoden. Omdat er veel verschillende verschijningsvormen zijn, is de bestrijding daarvan is ook erg verschillend. Om dit goed aan te pakken, is het belangrijk om het volgende te weten. Paddenstoelen zijn grofweg in te delen in:

  • saprofyten
  • parasieten
  • symbionten

Saprofyten bestrijden

Saprofyten is de meest voorkomende paddenstoelsoort in gazonnen. Hoe bestrijd je deze het best? In principe kan je deze paddenstoel gewoon maaien, maar wees er op tijd bij. Zodra de hoed rijp is gaat die zich namelijk voortplanten en dat wil je voor zijn. Let er ook op dat wanneer u deze paddenstoel gemaaid heeft, je je gereedschap ontsmet. Is het oppervlak te overzien? Verwijder dan de hoed met de hand.

Komen de paddenstoelen met regelmaat terug? Dan kan het nodig zijn een deel van je graszoden af te steken en de grond eronder tot een diepte van 60 tot 80 centimeter af te voeren en te vervangen met verse tuinaarde.

Parasieten bestrijden

Parasieten komen minder voor in het gazon, maar meer op bomen. Zijn je deze dierbaar? Kom dan meteen in actie. Parasieten zijn namelijk in veel gevallen dodelijk voor je groenvoorziening. Hiervoor raden we je aan zo snel mogelijk een boomchirurg voor in te schakelen.

Symbionten bestrijden

Symbionten zijn paddenstoelen die samenwerken met de planten en bomen in je tuin. Meestal komen ze voor op bomen en struiken. We raden je dan ook aan deze paddenstoelen lekker te laten zitten. Ze verpesten je gazon niet en worden bovendien steeds zeldzamer.

Advies van Topgazon.nl

Heb je nog vragen over het voorkomen of bestrijden van paddenstoelen in je gazon? Neem gerust contact met ons op. Wij zijn expert op het gebied van graszoden en stralend groene gazons, dus we adviseren je graag over hoe je een gazon verwezenlijkt van topkwaliteit.

Open chat